| צילום: freepik |
חוסר בשן, ועוד יותר מכך פה שחסרות בו מספר שיניים, גורם לפגיעה משמעותית באיכות החיים. הפתרון הנכון הוא השתלה, והסיבה לכך פשוטה: ההליך הדנטלי המורכב השתכלל במידה ניכרת בעשור האחרון, ואחוזי ההצלחה היום גבוהים – ולכן חבל לוותר על האפשרות לשקם את הפה. אחת ההחלטות החשובות היא כמובן סוג השתל, וכאן בעמוד תמצאו מידע מפורט על כל סוגי השתלים הדנטליים הקיימים.
החומרים שמהם מיוצרים שתלים דנטליים
חלוקה אחת של השתלים היא לפי החומר שמהם הם מיוצרים. בהיבט הזה יש שני סוגי שתלים בשיניים: זירקוניה וטיטניום.
טיטניום הוא חומר גלם חזק ועמיד מאוד. הוא משמש לא רק לייצור שתלים דנטליים שאפשר יהיה להעמיס עליהם כתרים או גשרים, אלא גם למפרקים מלאכותיים ועוד. חשוב לציין ששתל טיטניום לא מיוצר ממתכת זו בלבד אלא מסגסוגת שכוללת עוד מתכות (בשיעור נמוך יותר).
הזירקוניה היא חומר עוד יותר חזק. זהו חומר קרמי עם גוון לבן ורמת תאימות ביולוגית גבוהה, ולכן ניתן להשתמש בסוג הזה של השתלים גם אצל מי שרגישים למתכות.
סוגי שתלים בשיניים לפי צורה
כשבוחנים את הצורה, כלומר המבנה, יש 3 סוגי שתלים בשיניים: דיסק, בורג ובלייד. שתלי דיסק נקראים כך מפני שהצורה שלהם שטוחה ועל המשטח הזה מרכיבים את המבנה שמשמש לשיקום הפה. שתל דיסק מתאים לבעלי ובעלות עצם לסת דקה, וחשוב לציין שרק מומחים מיומנים מאוד בתחום יודעים לעבוד איתם.
כשעצם הלסת צרה מאוד, הפתרון הרלוונטי יהיה בדרך כלל שתל בלייד. הצורה של שתלים אלה דקה ושטוחה, כמו להב. יש להם גם לא מעט חסרונות ובפרט סיכון מוגבר לדלקות חניכיים, ולכן השימוש בהם הולך ופוחת.
שתל בורג הוא האופציה הנפוצה ביותר, ולמעשה הקטגוריה הזו נחלקת לתת קטגוריות כמו שתלי בורג בצורת צילינדר, קונוס ועוד. ניתן לייצר שתל בורג גם מזירקוניה וגם מטיטניום.
אורך השתלים
עוד דרך לחלק את הפתרונות הקיימים לשתי קבוצות של סוגי שתלים בשיניים היא על-פי האורך. באופן עקרוני השתל צריך להיות מספיק ארוך כדי להיות יציב באמת, אבל יש גם מקרים שבהם רופא השיניים ימליץ על שתלי בייקון – שתלים קצרים ורחבים שאפשר להשתמש בהם גם כשעצם הלסת מגיעה לגובה של 5 מ"מ בלבד.
אנדוסטאליים, תת פריאוסטיאליים או זיגומטיים – מה השתל הנכון עבורכם?
הסוג הנפוץ ביותר מבחינת מיקום ההשתלה הוא השתל האנדוסטאלי. שתלים אלה מוחדרים אל תוך עצם הלסת, ולאחר ההשתלה הם מתאחים איתה. בדרך כלל שתל אנדוסטאלי מיוצר מטיטניום, אבל גם זירקוניה היא אופציה.
עוד שני סוגי שתלים בשיניים הם אלה התת פריאוסטיאליים ואלה הזיגמוטיים. שתלים תת פריאוסטיאליים נדירים למדי, והמיקום שלהם הוא מעל עצם הלסת (מתחת לרקמת החניכיים). שתלים זיגומטיים מיועדים לאנשים עם עצם לסת שלא יכולה להחזיק שתל, והמיקום שלהם הוא בתוך עצם הלחי. |